AYSEL BOZAN YILMAZ – Öğrenme ve çalışma biçiminde yenilikçi bir teknoloji olan ChatGPT ve benzer yapılar eğitimi her zamankinden daha erişilebilir hale getirmeye yardımcı olsa da dünyada birçok eğitim kurumu tarafından yasaklandı. MEF Üniversitesi ise yasaklamak yerine kullanımını desteklemek için bir ilke imza atarakYapay Zeka Politika Belgesi hazırladı. Eğitim-öğretim, araştırma ve idari süreçler anlamında nasıl kullanılacağına yönelik yol haritası belirleyen belgenin yanı sıra üniversite 2017’den itibaren bu alanda önemli çalışmalar sürdürüyor. Bu çalışmaları Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, düzenlediği basın toplantısında anlattı. Öne çıkanlar şöyle:
Yasaklamak yasak
■ Diğer eğitim kurumları yapay zekâyı yasaklamayı düşünürken MEF, nasıl eğitime entegre edeceği konusunda politika belgesini yazdı.
■ Maslak Kampüsünün yanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli MEF Üniversitesi Teknoloji Merkezi MEFTek’i hayata geçirdi. Merkez, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, oyun geliştirme gibi yeni nesil teknoloji alanlarından girişimcileri kabul ediyor.
■ Öğrenci, akademisyen ve idari personelin en güncel yapay zekâ araçlarına erişimini sağlamak amacıyla dünyada ilk örneği olan AI Café hayata geçirildi.
Kitabını yazdılar
MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban, alanında yazılan ilk kitaplardan olan “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zeka Devrimini Keşfetmek” kitabını kaleme aldı. 1950’lerden bu yana yapay zekânın yolculuğunu ve ChatGPT’nin öğrenme ve öğretme yöntemlerini nasıl devrimleştirdiğini inceliyor. Uluslararası yükseköğretimde ilgi uyandıran kitap Çince’ye de çevrilecek.
Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/gundem/yapay-zekayla-ilgili-bir-ilke-imza-atti-7140792