Uğur Yıldırım – Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan Dar Tabakhanesi, ülkede ayakta kalan 4 tabakhaneden biri olarak geleneksel deri tabaklama yönteminin geleceğe taşınmasını sağlıyor. Tarihi, 11. yüzyıla dayanan tabakhanede çalışan yüzlerce işçi, geleneksel usullerle kare veya yuvarlak taş kuyular içinde derileri işleyerek renklendiriyor.
Turistlerin ilgisini çekiyor
Fes Tabakhanelerinin rengarenk açık hava havuzları turistlerden de yoğun ilgi görüyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler, havuzları çevreleyen teraslardan geleneksel deri işçiliğinin tüm detaylarını izleyebiliyor. Buralardan bol bol fotoğraf çekiyor, tabakhanelerin etrafındaki deri dükkanlarından alışveriş yapabiliyor. Tabakhane bölümüne inildiğinde ise derinin yaydığı ağır koku yoğun şekilde hissediliyor. Bu nedenle turistlere, kokuyu bastırmak için nane yaprakları ikram ediliyor.
Geleceğe aktarılıyor
Geçmişte sayısı 100’ü bulan bu tabakhanelerin yaygınlığının zaman içerisinde azalması nedeniyle şu an ayakta kalan
4 tabakhane, geleneksel deri işleme tekniklerinin korunması ve geleceğe aktarılması konusunda büyük önem taşıyor. Yüzyıllık tarihe sahip Dar Tabakhanesi’nin de Fas’taki bu gelenek ve zanaatı gelecek nesillere aktarmada önemli bir sembol olduğu ve bölgenin mirasına katkı sunduğu belirtiliyor.
Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/gundem/fasin-kultur-hazinesi-7145320