Cepteki casus siz uyurken çalışıyor! Kaçak yayın pahalıya patlıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GÜLDEN ÇOKTAN- Film, dizi veya maç izlemek için indirilen kaçak yayın uygulamaları dolandırıcılık için de kullanılıyor. Uygulamalardaki casus yazılımlar üzerinden özellikle gece saatlerinde bankacılık uygulamalarına erişiliyor. 

Telefonu kapatamadı

Bu yöntemle dolandırılan Fatih Cömert, telefonuna film izleme uygulaması indirdikten sonra uyurken telefonundan bir ses geldiğini fark ettiğini belirterek yaşananları şöyle anlattı: “Biri, hesabım bulunan banka yetkilisi ile görüşüyordu. Kendisini ben gibi tanıttı. Telefonu kapatmak istedim ama hiçbir şey yapamadım. Adıma 148 bin TL kredi çekildi. Sim kartımı çıkarıp başka telefona takarak bankayı aradım. Banka hesaplarımı kapattı. Suç duyurusunda bulundum. Borç alarak krediyi kapattım.”

Dizi izlemek için uygulama indirdikten iki gün sonra adına 200 bin TL kredi çekildiğini söyleyen Mehmet Yılmaz da, “Banka paranın beş farklı hesaba gönderildiğini söyledi. Suç duyurusunda bulundum. Savcılıktan karar çıktığında ödemelerin durdurulabileceği söylendi. O nedenle kredileri ödüyorum” dedi. Aynı şekilde dolandırılan Uğur Kayalı “Gece 22.30’da 350 bin TL kredi çekilmiş” derken, bir başka mağdur hesabından 344 bin TL kredi kullanıldığını anlattı.

‘Bankalar da sorumlu’

Etik Hacker Tamer Şahin: “Dizi ya da film izleme araması yapıldığında kontrolsüz bir şekilde birçok site karşınıza çıkıyor. İnsanlar, bu sitelerin hepsine tıklıyor. Dolandırıcılar bunu keşfetti. Belli hackerlar ile anlaşıp her ülkedeki bankaların alt yapılarını taklit edebilecek zararlı yazılımlar satın alabilmek mümkün. Türkiye’de tüm bankaları kapsayan bir sürü zararlı yazılım var piyasada. Bunları satın alıp insanların telefonlarına bulaştırarak para çekebiliyorlar. Burada bankaların büyük sorumluluğu var. Bankaların dolandırıcılık departmanları, olağandışı saatlerde yapılan kredi başvuruları veya para çekme işlemlerinde bloke koyup, koymasa bile o işlemi bekletip müşterisini araması gerekiyor.”

Hassas bilgiler

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık: “Kullanıcılar, bu tür uygulamaları indirdiklerinde, genellikle normalden fazla izin istenir. Casus yazılımlar, bu izinleri kullanarak örneğin klavye girişleri gibi hassas bilgilere ulaşabilirler. Banka hesaplarına da erişim sağlayabilen siber saldırganlar bu sayede hesapları boşaltabilirler. Güvenlik yazılımları veya antivirüs programları kullanarak cihazın düzenli olarak taranması, casus yazılımların tespit edilmesi açısından önemlidir.”

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/gundem/cepteki-casus-siz-uyurken-calisiyor-kacak-yayin-pahaliya-patliyor-7135618

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cepteki casus siz uyurken çalışıyor! Kaçak yayın pahalıya patlıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Çalışanı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin