İSMAİL ŞAHİN – Bu panellerin verimlilik oranı yüzde 23.5 olarak mevcut güneş enerjisi panalleri arasındaki en verimli teknoloji olarak kabul ediliyor. 20 milyon metrekare alana kurulu olan güneş santrali 1.1 milyar dolara mal olmuş ve 1.35 GW gücünde. Kalyon Enerji, güneş ve rüzgar enerjisinden elde edilen yenilenebilir enerji kapasitesini 10 GW’a çıkarmayı hedefliyor. Ankara’daki Kalyon PV fabrikası ise yılda 2 GW’lık güneş paneli üretimi kapasitesine sahip.
Kapasite katlanabilir
Kalyon PV Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli, “Biz burayı yaparken fabrikadan her gün 12-20 arası TIR çıkardık. Bir bir buçuk yıl gibi kısa sürede bitirdik. Kontrol ofisi için SKADA binası kurulması gündeme geldi, yarışma açtık 60 proje başvurdu bir yılda elemeleri yaptık ve ödüllü bu binayı inşa ettik. Burayı ayrıca bir etkinlik alanı olarak hesapladık” dedi.
Kalyon PV entegre fabrikasına yaptıkları yatırımın 500 milyon dolar civarında olduğuna dikkat çeken Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata, “Ankara’daki fabrikamız Çin dışında güneş panelini tamamen üretebilen tek fabrika. Bu fabrika için eski Güney Koreli ortaklarımız bizden 800 milyon dolar teknoloji transferi bedeli istedi. Ama biz Çin’den bu teknolojiyi tek başımıza tedarik ettik. Yılda 2 bin MW’lık panel üretim kapasitemiz var. İstesek çok kolay bunu 5 bin MW’a da çıkartabiliriz. Türkiye’de bizim gibi bu alana yatırım yapmak isteyen 5-6 büyük şirket var. Türkiye önümüzdeki 10 yılda 50 GW’lık güneş enerji santralin devreye alabilecek potansiyele sahip” diye konuştu.
Ata, ABD’ye ihracat yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/ekonomi/10-yilda-50-gw-gunes-santrali-7138387