Mor Haritam web sitesi (morharitam.adana.bel.tr), kadınlar, erkekler, yaşlılar ve toplumun her kesiminin farklı ihtiyaçları ve önceliklerine uygun olarak tasarlanmış politikalar üretmek ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini bu yönde geliştirebilmesi için tasarlandı. Mor Haritam, kadınların güvenlik, gündüz bakımevleri, sosyal yardımlar gibi çeşitli ihtiyaçlarını gösterirken, aynı zamanda Adana’nın geliştirilmeye ihtiyaç duyulan noktalarını belirlemeye yardımcı oluyor. Adana Büyükşehir Belediyesi, Mor Haritam uygulamasından elde ettiği verileri kullanarak toplumsal cinsiyete duyarlı yani toplumdaki herkesin farklı ihtiyaç ve beklentilerine, önceliklerine göre yeni hizmetler geliştirmeyi planlıyor. Haritada kadın muhtarlar ve kadın meclis üyelerinin yanı sıra “Riskli Bölgeyi Bildir” sekmesi de yer alırken, vatandaşlar bu sekme üzerinden yaşadıkları bölgedeki güvenli hissetmedikleri yerleri ve sorunları da belediyeye bildirebiliyor.
UN Women Türkiye, Adana Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum örgütü iş birliğiyle geliştirilen Mor Haritam, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla verdiği finansal destek ile hayata geçirildi. Harita, Adana’nın ilçe belediyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Açılış konuşması yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Av. Türkan Eşli, “Harita, kadınların ihtiyaçlarını karşılanması için hizmet noktalarını ve fiziksel alanları belirlerken, belediye hizmetleri hakkında soru sormalarına ve iyileştirme taleplerine iletmelerine olanak sağlayacaktır” dedi.
Kapsayıcı yaşam alanları
UN Women Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Zeliha Ünaldı şunları söyledi:
“Yerel yönetimler, kapsayıcı bir dünya inşa etmede önemli bir rol oynamakta. Biz, UN Women olarak, kadınlar ve kız çocukları için erişilebilir, ihtiyaç temelli ve katılımcı hizmetler sunma konusunda dünyanın her yerinde yerel yönetimleri desteklemeye devam ediyoruz. Mor Haritam’ın, daha sürdürülebilir, şiddet ve ayrımcılıktan uzak, ve kapsayıcı yaşam alanları oluşturma çabalarımızda katılımcı bir araç olarak hizmet edeceğine eminim. Mor Haritam’ın Adana’daki kadınların yaşamlarına getireceği olumlu dönüşümü ve ilerlemeyi görmek için sabırsızlanıyorum.”
Yenilikçi araç
İsveç’in Ankara Büyükelçisi Malena Mard ise “Bu yenilikçi araç, kentsel alanlarımızda kadınların özgün ihtiyaçlarının anlaşılması ve ele alınması yönünde atılmış önemli bir adımdır. Mor Haritam, kadınların doğrudan geri bildirimde bulunmalarını ve fikirlerini ifade etmelerini sağlayarak, kentsel planlama ve politika yapımında katılımcı bir yaklaşımı teşvik etmektedir. Bu girişim sadece toplumsal cinsiyete duyarlı planlamaya yönelik güçlü bir taahhüdü örneklemekle kalmıyor, aynı zamanda herkes için daha kapsayıcı ve eşit şehirler oluşturmaya yönelik ileri görüşlü bir yatırımı da temsil ediyor. Bu aracın Adana ve ötesindeki kadınların yaşamlarına getireceği olumlu etkilere tanık olmayı dört gözle bekliyorum” dedi.
38 şirket ‘en iyi işveren’
İşyeri kültürü ve çalışan deneyimi konusunda küresel otorite olan Great Place To Work® 2024 için Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük alanında En iyi işverenler listesini açıkladı. Great Place To Work® sertifikasına ve Trust IndexÖ çalışan deneyimi anketi sonuçlarında yüksek skora sahip şirketler, listede yer alabilmek için insan kaynağının yetkinlik ve potansiyelinin gönüllülük yoluyla toplumsal faydaya dönüştürmeyi hedefleyen ÖSGD’nin özel olarak hazırladığı analiz yaklaşımı ile değerlendirildi. Buna göre, bu şirketlerin çalışanlarının Trust IndexÖ çalışan deneyimi anketinin sosyal sorumluluk ve çalışan gönüllülüğüne yönelik sorularına verdiği cevaplar değerlendirildi ve oluşan skorların ortalaması alınarak aday şirketler belirlendi. Aday şirket çalışanları, çalıştıkları şirketleri sosyal sorumluluk ve gönüllülük alanında değerlendirmek için ÖSGD tarafından hazırlanan 5 soruya da cevap verdiler. Bu değerlendirme süreci sonrasında 11’i küçük, 18’i orta ve 9’u büyük ölçekli şirket olmak üzere 38 şirket sosyal sorumluluk ve gönüllülük alanında en iyi işverenler arasına girmeye hak kazandı. Listede yer alan şirketler şöyle:
Abbvie, Akiş GYO, Allianz, Astellas, Astrazeneca, Beştepe Koleji, Boosmart, Chiesi, Cisco, DHL Express, Edenred, Enqura, Galata Wind Enerji A.Ş., Gedik Yatırım, Hilton, Kalkınma Yatırım Bankası, KKB Kredi Kayıt Bürosu, Koç Finansman, Kriko, Lilly Türkiye, Logo Yazılım, Medical Point, Novo Nordisk, Organik Kimya, Pernod Ricard, Pluxee, Servier, Somerset Maslak, Sunvital Enerji, Teknasyon, Teleperformance, Trabzon Port, Vector, Viessmann, Votorantim Cimentos, Yepaş, Yıldız Holding, Zoetis.
Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/ekonomi/mor-haritam-yayiliyor-7139645