DİDEM SEYMEN / İstanbul – Kırmızı etteki doymuş yağların fazla tüketiminin kalp hastalığı riskini artırabileceğini belirten ve “Etin yağsız veya az yağlı bölümlerini tercih etmek, ızgara, haşlama yapmak veya fırında pişirmek daha sağlıklı seçenekler” diyen Durak’ın önerileri şunlar…
Su çok önemli
Bol su: Günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
Ette denge: Etin sindirimi zor olduğu için mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir. Et yemeklerini sebzelerle dengeleyerek tüketmek, besin çeşitliliği sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.
Sebze ve meyve: Vitamin ve mineral açısından zengin sebze ve meyveleri bolca tüketmek, bağışıklık sisteminizi destekler. Özellikle mevsim sebzeleri ve meyveleri tercih edin. Salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri ve taze meyve tabakları ideal seçeneklerdir.
Yağ ve tuz: Yemeklerde yağ ve tuz miktarını sınırlamak, kalp ve damar sağlığınızı korur.
Porsiyon kontrolü: Bayram boyunca sunulan ikramların cazibesine kapılmayın. Tatlıları küçük porsiyonlarda ve daha az sıklıkla tüketmeye özen gösterin. Özellikle şerbetli olanlar, yüksek kalorili ve ağır olabilir. Sütlü tatlılar veya meyve tatlıları daha hafif alternatiflerdir.
Yavaş ve iyi çiğneyin: Yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğneyerek yemek, sindirimi kolaylaştırır ve aşırı yemeyi önler.
Düzenli ara öğünler: Gün boyunca kan şekerinizi dengede tutmak için düzenli ara öğünler yapın. Badem, ceviz gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz.
Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/gundem/bayram-sofrasinda-meyve-sebze-sart-7143294