Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketiyle kazançlarda hasılat tespiti yapılacağını belirterek, “Çok kazananları uyarıyorum, vergi kaçırma, kayıt dışı çabalarının cezalarını ağırlaştıracağız” dedi. BloombergHT ve HaberTürk ortak yayınında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararının oybirliğiyle alındığını aktarırken, “Gri listeye girmek kolay ama çıkmak zor, daha yeni Monako’yu gri listeye aldılar. Bulgaristan ve Hırvatistan gibi AB üyesi olup da hala o listede olan ülkeler var” ifadesini kullandı.
Hasılat tespiti yapılacak
Şimşek hazırlanan vergi paketine değinirken, “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Doktorlarımızın 27 bin 376 lira. Avukatlarımızın beyan ettiği yıllık ortalama matrah ise kişi başı 17 bin 805 lira. Bunlar çok düşük rakamlar. Gidip hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanda bulunanlardan izah isteyeceğiz. İzahlar tatmin edici değilse gereğini yapacağız. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının vergi istisnasını kaldırmayı düşünüyoruz. Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Bu pakette değil ama bir sonraki pakette muhtemelen borsa kazançlarının da vergilendirilmesine çalışıyoruz” dedi.
Maliyeci kasada oturacak
Şimşek, işletmelerde hasılat tespitini anlatırken şunları söyledi: “Sabahtan kapanışa kadar kasada oturacağız, hasılat tespiti yapacağız. Eğer beyan bu hasılatla uyumlu değilse izaha davet edeceğiz. Geçen yıl 454 bin firma zarar beyan etmiş. Sembolik kar beyan edenleri de katarsanız, kurumlar vergisi mükelleflerinin yarısından çok fazlası maalesef vergiden kaçınmaya çalışıyor. Türkiye’de 2,6 milyon gelir vergisi mükellefi var. Geçen sene 1,2 milyon mükellefimiz zarar beyan etti. Büyük bir kısmının beyanları ile hasılatları arasında inanılmaz uyumsuzluk var. Biz vatandaşımızın vergi yükünü artırmak istemiyoruz. Biz az kazanandan en az vergiyi almak için bir sistem kurgulayacağız ama çok kazananları uyarıyorum, vergi kaçırma, kayıt dışı çabalarının cezalarını ağırlaştıracağız, denetimleri sıklaştıracağız.”
İş dünyasıyla toplantı
Bakan Şimşek, dün aralarında TOBB, TİM, TÜSİAD’ın da yer aldığı iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi, enflasyonla mücadele ve vergi paketiyle ilgili görüş aldı. İş dünyası temsilcileri sanayici ve ihracatçının rekabet imkanının engellenmemesi gerektiğini dile getirdi. Temsilciler, kayıtdışı ekonomiyle ilgili düzenlemelere destek verdi.
‘Bahşiş vergisi yok’
Paketle ilgili tartışmalı başlıklar konusunda da Şimşek, “Hiçbir zaman bahşişin vergilendirilmesi gündemimizde değildi. Ne motokurye ne bahşiş konusu şu an pakette yok” dedi. Şimşek, “OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz. Türkiye’de ÖTV, KDV gibi bütün dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB’de bu oran yüzde 13,6. OECD ülkelerinde yüzde 10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin Türkiye’de düşük olması. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, vatandaşımıza yeni bir vergi yükü getirmek değildir” vurgulamasını yaptı.
‘Yurtdışı harcı öğrencilerden alınmayacak’
Şimşek, artırılması gündemde olan yurtdışı çıkış harcının 1963’te getirildiğini belirterek, “2001 yılına kadar 100 dolar olarak uygulanmış. Bizim hükümetlerimiz döneminde aşağı çekilmiş, lira cinsinden sembolik bir hale gelmiş. Geçen sene kamudan 1 trilyon 141 milyar lira bir kaynak deprem için harcandı. Bu sene yine 1 trilyonun üzerinde bir kaynak harcanacak. Eğer uygun görülürse bunun artırılarak, deprem için bir kaynağa dönüştürülmesi taraftarıyız” diye konuştu. Taslağa göre yurtdışı çıkış harcının öğrencilerden alınmayacağını belirten Şimşek, “Orijinal taslakta zaten 23 yaşına kadar yurtdışı çıkış harcının alınmaması gündemdeydi. Son şeklini bilmiyorum” dedi.
‘Türkiye’de asgari ücret düşük değil’
Vatandaşın kendilerine inanması gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Bizler sihirbaz değiliz. Türkiye’nin sorunlarına kestirme çözümler yok. Biz kalıcı iyileşme peşindeyiz. Toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” dedi. AK Parti hükümetleriyle asgari ücrete dolar bazında “muazzam bir artış” yapıldığını söyleyen Şimşek, “2000-2010 arası ortalama asgari ücret 227 dolar, 2003-2023 arası 339 dolar olmuş. Haziran 2024 itibarıyla asgari ücret 524 dolar. Brezilya, Meksika, Şili, Kolombiya, bütün bu ülkelerle karşılaştırın. Avrupa’da Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya, Macaristan, AB üyesi ülkelerle karşılaştırın. Polonya hariç, Avrupa’daki gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir” şeklinde konuştu. Şimşek, vergi dışı bıraktıkları asgari ücretin bu yıl bütçeye maliyetinin 670 milyar liranın üzerinde olduğuna işaret ederek, “Popülizmin Türkiye’yi nerelere getirdiğini, EYT’nin maliyetini gördük. 40’lı yaşlarda milyonlarca insan emekli oldu. Şu anda Avrupa’da ortalama emeklilik yaşı 64,4 civarında. Türkiye’de ortalama emeklilik yaşı 52” dedi.
Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/ekonomi/cok-kazanani-uyariyorum-7149615